Guterres oppfordrer til global våpenhvile

0
953
FOTO: UN Photo/Mark Garten

FNs generalsekretær António Guterres har bedt verden om å innføre en global våpenhvile i møte med én felles fiende: COVID-19.

Her følger generalsekretærens oppfordring til en global våpenhvile: 

Vår verden står ovenfor en felles fiende: COVID-19. 

Viruset stiller seg likegyldig til hvilken nasjonalitet, etnisitet, gruppe eller religion man tilhører. Det angriper alle uten stans.

Samtidig herjer væpnede konflikter rundt omkring i verden.

De mest sårbare – kvinner og barn, funksjonshemmede, de på flukt og de på kanten av samfunnet ­– betaler den høyeste prisen. Disse står også i fare for å tape mest av alle grunnet COVID-19.

La oss ikke glemme at helsetjenestene i krigsherjede land har kollapset. Helsepersonale ­– som det allerede er for få av – har ofte blitt utsatt for angrep. De som er tvunget på flukt grunnet en voldelig konflikt er sårbare i dobbelt forstand.

Virusets uforsonlighet illustrerer krigens uforstandighet. Derfor oppfordrer jeg i dag hele verden til å inngå en umiddelbar global våpenhvile.

Det er på tide å legge væpnende konflikter på is og stå sammen i vår levetids største kamp.

Til de stridende parter sier jeg:

Trekk dere tilbake fra konfliktlinjene. Legg vekk mistro og fiendskap. La geværild, artilleriavfyringer og luftangrep opphøre.

Det er livsviktig…

Å legge til rette for livreddende bistandskorridorer. Å åpne opp for diplomatiske løsninger. Å gi håp til de områder som COVID-19 vil ramme hardest.

La oss hente inspirasjon fra de koalisjoner og dialoger som sakte gror frem mellom stridende parter i vårt mål om å finne felles løsninger på COVID-19-trusselen.

Men vi trenger så mye mer.

Sett en stopper for den sykdommen som krig er og bekjemp sykdommen som herjer i vår verden i dag.

Det begynner med å stanse all krigføring overalt. Nå.

Dét er hva den menneskeheten trenger nå mer enn noe annet.